Hagia Sophiaمسجد ایاصوفیه

شرح

وارد محله سلطان احمد که می‌شوید ایاصوفیه غافلگیرتان می‌کند. هر چقدر هم که وصفش را شنیده باشید شکوه و زیبایی این سازه تاریخی با هیچ تصویری قابل توصیف نیست. ایاصوفیه را باید از نزدیک دید.
این مسجد با معماری بی‌نظیر خود شاید محبوب‌ترین جاذبه شهر استانبول باشد و هر گردشگری با ورود به این شهر زیبای کشور ترکیه در ابتدا نشان ایاصوفیه را می‌گیرد. همان مسجدی که انگار تمام تاریخ را در خود جای داده است. این بنای فوق‌العاده در قلب شهر استانبول قرار گرفته و سفر به این شهر بدون دیدن آن کامل نخواهد بود.

سالانه نزدیک به 3 میلیون گردشگر از این مسجد تاریخی و زیبای شهر استانبول بازدید می‌کنند که بیشتر از تعداد گردشگرانی است که به برخی از کشورهای دنیا وارد می‌شوند. این آمار فوق‌العاده نشان می‌دهد که این بنای زیبا و دیدنی تا چه میزان در میان گردشگران سراسر دنیا محبوب است و چرا باید در سفر به استانبول از آن بازدید کرد. پس همراه‌مان شوید تا راهی این شهر زیبا و دیدنی شده و شما را کمی بیشتر با این جاذبه تاریخی و فوق العاده شهر استانبول آشنا کنیم.

تاریخچه ایاصوفیه

ایاصوفیه 1500 سال پیش در روزهایی که استانبول را قسطنطنیه می‌نامیدند به عنوان کلیسای امپراتوری بیزانس بنا شد اما پس از فتح این شهر توسط عثمانیان اینبار در شهری که دیگر اسلامبول خوانده می‌شد، مسجد ایاصوفیه نام گرفت. این سازه مشهور که گردشگران بسیاری از کشورهای مختلف دنیا سال‌ها به عنوان موزه ایاصوفیه از آن دیدن کرده‌اند، در تابستان سال جاری دوباره به مسجد ایاصوفیه تبدیل شد. انگار فصل دیگری از تاریخ باشکوه ایاصوفیه در حال ورق خوردن است و باید دید چه تغییراتی در این بنا رخ خواهد داد.

رزرو تور اقساطی ترکیه تنها با یک چک صیادی در پیله های عصر پرواز !

معماری ایاصوفیه

تصویر این شاهکار معماری جهان را احتمالا دیده باشید، مسجدی با 4 مناره بلند و بسیار زیبا که در بیشتر عکس‌هایی که از استانبول منتشر می‌شود با شکوه و پابرجا خودنمایی می‌کند. طول هر یک از این مناره‌ها 60 متر است. ایاصوفیه مهمترین بنایی است که از دوران ژوستی‌نین امپراتور بیزانس در شهر استانبول باقی مانده است. طول این سازه زیبا و دیدنی 82 متر و عرض آن 73 متر است.
یکی از زیباترین بخش‌های ایاصوفیه گنبد باشکوه و تماشایی آن است. از همان زمان ورود به سلطان احمد زیبا و تاریخی نمای فوق‌العاده و بسیار زیبای این گنبد هر ببیننده‌ای را مسحور زیبایی خود کرده و حس معنوی فراموش‌نشدنی در هر رهگذری ایجاد خواهد کرد. قطر این گنبد 33 متر، عمق آن 18 متر و ارتفاعش حدود 56 متر است.

40 پنجره در این گنبد منحصربه‌فرد و زیبا طراحی شده که نور خورشید از آنها به داخل ایاصوفیه می‌تابد و تصویری خیره‌کننده به این بنا می‌بخشد. این گنبد نیز در طی تاریخ دستخوش آسیب‌های زیادی شده و بارها آن را بازسازی کرده‌اند. خوشنویسی آیات قران بر روی این گنبد, زیبایی و حس و حال معنوی آن را دوچندان هم کرده است.
چهار مناره بسیار زیبایی که امروزه در این بنای شگفت انگیز می بینید در 1453 و پس از تبدیل ایاصوفیه به مسجد به بنا اضافه شده‌اند. با تبدیل شدن ایاصوفیه به مسجد تزیینات و موزاییک کاری‌های مربوط به گذشته کنار گذاشته شد و روی بسیاری از تزیینات بنا را با گچ پوشاندند.

از سبک معماری این مسجد به ویژه گنبد زیبای آن در ساخت دیگر بناهای شهر استانبول مانند مسجد آبی این شهر هم بهره برده‌اند. وارد ایاصوفیه که بشوید مدتی زمان می‌برد تا شکوه و عظمت این مسجد را درک کنید، حس معنوی فوق‌العاده‌ای را تجربه کرده و تا همیشه اولین بازدیدتان از ایاصوفیه را به خاطر خواهید داشت.

خوشنویسی‌های زیبا و طلایی رنگ مسجد که بزرگترین خوشنویسی‌های جهان اسلام هم به شمار می‌روند، منبر و محراب زیبای آن که شما را به روزهای حکومت عثمانیان بر استانبول خواهند برد، موزاییک‌کاری‌هایی که تاریخ را برایتان روایت خواهند کرد و نقاشی‌های دیواری بسیار زیبایی که روی آنها آیاتی از قرآن نقش بسته است تنها بخشی از آن چیزی است که با وارد شدن به این مسجد زیبای کشور ترکیه خواهید دید.

این بنا از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است. ایاصوفیه 9 در دارد که از آن جمله می‌توان به در مرمرین و باب همایون اشاره کرد. یکی از زیباترین آنها، در اصلی این بناست که با استفاده از برنز و مرمر طراحی و ساخته شده است. در داخل این مسجد 107 ستون هم دیده می‌شود.

ایاصوفیه و پیوند اسلام و مسیحیت

گفتیم این سازه مشهور و زیبای کشور ترکیه ابتدا به عنوان کلیسا ساخته شد. ژوستینین یکم، امپراتور بیزانس در سال 532 میلادی دستور ساخت کلیسایی را داد که تا مدت‌ها بزرگترین کلیسای جهان نام گرفت. در سال 1453 و همزمان با فتح استانبول به دست عثمانیان سلطان محمد دوم، کلیسای "حاجیا صوفیا" را به مسجد ایاصوفیه تبدیل کرد و نمادهای مربوط به دین اسلام به این بنا اضافه شد. ایاصوفیه در 1934 به موزه تبدیل شد، با تبدیل این بنا به موزه به دستور مصطفی کمال آتاتورک، مجموعه‌ای از اشیا تاریخی در معرض دید بازدیدکنندگان ایاصوفیه قرار گرفتند. از تابستان 2020 هم که این بنا توسط دولت ترکیه دوباره مسجد ایاصوفیه نامیده شد.

ترکیبی از معماری بیزانسی و معماری دوره عثمانی را می‌توان در این بنا دید. در واقع ترکیبی از معماری جهان اسلام و مسیحیت در ایاصوفیه دیده می‌شود و این بنا جایی است که پیروان اسلام و مسیحیت را به هم نزدیک‌تر می‌کند. در این مسجد آیات قرآن را درکنار برخی تصاویر باقی‌مانده از حضرت مریم و حضرت عیسی (ع) می‌توان دید که سرگذشت تاریخی این بنای باشکوه و زیبای شهر استانبول را روایت می‌کنند.

خرید تور اقساطی، رزرو هتل و اخذ ویزا در پیله های عصر پرواز !

موقعیت مسجد ایاصوفیه و دسترسی به آن

این مسجد در مرکز شهر استانبول و در بخش اروپایی این شهر، در محله تاریخی و پررفت و آمد سلطان احمد و در میدانی هم نام خودش قرار گرفته است. موقعیت مکانی بسیار خوب ایاصوفیه هم در محبوبیت فوق‌العاده این بنا در میان گردشگران بی‌تاثیر نیست.
دسترسی به این مسجد بسیار راحت است، سلطان احمد قلب تاریخی استانبول است و ایاصوفیه نماد این محله محسوب می‌شود. ایستگاه‌های اتوبوس، تراموا و مترو در این محله دیده می‌شوند و می‌توانید به راحتی و با استفاده از وسایل نقلیه عمومی به این مسجد دسترسی پیدا کنید.

ایاصوفیه را بسیاری از جاذبه‌های معروف شهر استانبول احاطه کرده‌اند، مسجد آبی استانبول درست روبه‌روی این بنا قرار گرفته و کاخ توپکاپی، میدان هیپودروم، باسیلیکا سیسترن، حمام خرم سلطان و ... هم از دیگر همسایگان زیبا و شناخته شده این بنا هستند.
ایاصوفیه در لغت به معنای حکمت خداست و با همه شکوه و زیبایی و همه روزهای تاریخی فوق‌العاده‌ای که دیده این روزها مکان محبوب گردشگران در سراسر دنیا به شمار می‌رود. این بنا در سال ۱۹۸۵ میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.

اگر قصد بازدید از این مسجد زیبا و دیدنی را دارید همه روزه به جز روزهای دوشنبه می‌توانید از این جاذبه بی‌نظیر شهر استانبول دیدن کنید. ساعات بازدید از این مسجد هم از 15 آپریل تا 30 اکتبر، 9:00 تا 19:00 و از 30 اکتبر تا 15 آپریل، ساعت 9:00 تا 17:00 است.

آدرس مسجد ایاصوفیه: ترکیه، استانبول، محله سلطان احمد، میدان ایا صوفیه
Address: Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı No:1, 34122 Fatih/İstanbul, Turkey

 

مشخصات شاخص

موقعیت جغرافیایی

آدرس: Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı No:۱, ۳۴۱۲۲ Fatih/İstanbul, Türkiye